Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Handige links
 - Karate startkabel
 - Karate startpagina
 - Karate startvinder


 Goju Ryu filmpjes

Goju Ryu
 

Chojun Miyagi (1888-1953)

Chojun Miyagi werd geboren uit redelijk welgestelde ouders te Higashi Machi Naha. Miyagi was sterk en dol op sport. Hij had de reputatie dat hij een onhandelbare jongen zou zijn. Op veertien jarige leeftijd werd hij leerling van Kanryo Higaonna. Na veel training werd zijn techniek steeds beter. In mei van 1915 gingen Miyagi en zijn vriend Gokenki naar Fuzhou (China) om de leraar van Higaonna te zoeken. Ze bleven een jaar maar alles was veranderd. Ze bezochten verschillende meesters maar de oude school bestond niet meer.

Gokenki had een belangrijke rol in Miyagi’s leven en beïnvloedde zijn karate aanzienlijk. Kort nadat Miyagi en Gokenki terugkeerde uit China stierf Kanryo Higaonna. Miyagi begon toen leerlingen aan te nemen.

In 1929 werd Miyagi karate instructeur aan de Prefectural Police school dojo. Later gaf hij ook les aan de rechtbank van Naha. Verder heeft hij ook les gegeven aan de Prefectural Culture Association, de Prefectural Teachers training Collage en op verschillende universiteiten op het vaste land van Japan.

Het ontstaan van de naam Gujo Ryu
Tijdens een karate demonstratie op het vaste land van Japan in de Dai Nippon Butokai in 1937 werd aan Miyagi’s beste leerling Jinan Shinzato door de leidende functionaris gevraagd hoe zijn meesters stijl heette. Niet wetende wat hij zeggen moest, raadpleegde Shinzato zijn meester. Miyagi antwoordde hem met het aanhalen van zijn favoriete spreuk uit de Kenpo Haku namelijk, Go – Ju, don – tosu (hard – zacht, spugen en slikken of uitademen – inademen). Zo kwam de stijl bekend te staan als Goju–ryu.

Aan het einde van de oorlog was Miyagi depressief geworden. Naast andere verliezen waren drie van zijn kinderen overleden. Okinawa was verpletterd en onder het gezag van de Amerikanen geplaatst. Ondanks alles onderrichte hij de Riukiu politie in karate en opende hij een dojo in zijn huis te Tsuboya, Naha, waar hij op 8 oktober 1953 op 65 jarige leeftijd stierf aan een hersenbloeding.

De Kata’s
Miyagi introduceerde de kata Tensho. Deze kata had hij overgenomen uit de Rokishu van White Crane. De Tensho lijkt veel op de Sanchin kata. Vooral wat betreft standen en functies. In de kata komen technieken met de palm van de hand en achterkant van de pols aan de orde. Miyagi introduceerde ook de Saifa kata (die hand- en beentechnieken gelijkend op die van de Whiten Cran bevat). Hij maakte enige tijd later de kata’s Gekisai Dai Ich en Gekisai Dai Ni. Het doel was om deze kata’s aan jonge schoolkinderen te onderwijzen. De kata’s werden rond 1940 ontwikkeld.  
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl