Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Goju Ryu filmpjes

SANCHIN


GEKISAI DAI ICHI


GEKISAI DAI NI
 

Goju Ryu

Kanryo Higaonna leefde van 1853 tot en met 1916. Hij is degene die de basis legde voor de Goju Ryu. Hij werd geboren te Nishimura, Naha en was de vierde zoon van Kanyo Higaonna negende generatie van de familie Shin. De familie behoorde tot de lagere adel en was arm en er werd aan de schoolopleiding van Kanryo weinig aandacht besteed. Kanryo werd omgeschreven als klein maar snel bewegend met krachtige heupen. Volgens sommige bronnen leerde hij de basisbeginselen van Okinawa-te in zijn jeugd. Vanaf zijn twintigste leerde hij Tode bij Seisho Arakaki (Maiya Araka Chi-gwa) uit het dorp Kume bij Naha.

Een behoorlijk aantal Okinawanen die betrokken waren bij de handel tussen Naha en Fushou (China) hadden de mogelijkheid om zo Chinees boksen te leren en sommige werden beroemd vanwege hun technische bedrevenheid. Higaonna had vaak de gelegenheid om met Chinese en Okinawaanse beoefenaren te praten. Hij leerde van hen de filosofische grondhoudingen en bovenmenselijke prestaties die met het Chinees boksen geassocieerd werden. Higaonna zocht dringend een goede leraar, daar de boksers toen nog niet de vrijheid hadden hun geheimen door te geven en het laten zien van iemands technieken ongepast werd geacht.

Het is niet helemaal duidelijk van wie Higaonna het Chinees boksen leerde in China. Bronnen vermelden wel dat hij bij een meester heeft getraind die Ryu Ryo Ko zou hebben geheten. Hij zou verder ook bij Wan Shin Zan getraind hebben. Deze zou Higaonna de essentie van Hsing-i boksen hebben bijgebracht.

Higaonna begon met trainen (in China) en hij trainde vijf tot zes uur per dag. Hier leerde hij de basiskata Sanchin en later de Seiyunchin, Shisoshin, Sanseru, Sesan, Kururunfa en Suparinpei. Het is niet duidelijk wanneer Higaonna terukeerde naar Okinawa. Volgens bronnen vond Higaonna dat hij te weinig leerde en daarom terug naar huis ging. Terug op Okinawa ging hij werken in de houthandel van zijn ouders. Hij werd opnieuw moedeloos en begon te drinken en ging vaak naar de vrouwen van plezier. Doordat het Japanse leger steeds meer belangstelling kreeg in het karate ontstond er een opleving onder de jongeren voor deze kunst. Tot dan had men zich geschaamd voor de Chinese afkomst ervan. Higaonna nam zonen uit rijke Naha families als leerlingen en gaf ze les op de binnenplaats van het ouderlijk huis. Hij had de naam woestelingen te weigeren en stuurde elke leerling weg die streken uithaalde die van een slecht karakter getuigden. Een van zijn beroemdste leerling was natuurlijk Chojun Miyagi.

Oefenen in Higaonna´s dojo was langdurig. De eerste drie tot vier jaar deed men alleen Sanchin. Vele leerlingen haakten dan ook af uit pure verveeldheid. Zij die volhielden leerden echter veel. Volgens de meeste bronnen noemde Higaonna zijn stijl Shorei-ryu (verlichte geeststijl). Het werd echter bekend als Naha-te. Dit om het te onderscheiden van karate dat werd gegeven in Tomari en Shuri (Tomari-te en Shuri-te). Higaonna vertelde ook dat karate niet bedoeld was om iemand te bezeren, maar om de maatschappij te helpen. Kanryo Higaonna stierf op 63-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door zijn beste leerling Choyun Myagi.  
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl