Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Shotokan filmpjes

Heian Yondan


Heian Godan

 

Shotokan

Gichin Funakoshi
Als we het over het moderne karate hebben dan komen we al vrij vlug op Gichin Funakoshi. Hij leefde van 1868 tot en met 1957. Hij staat bekend als de persoon die het karate naar het vasteland van Japan bracht. Als kind was hij evenals andere vechtsporters niet bijzonder sterk. Op jeugdige leeftijd leerde hij van meester Azato en Itosu de beginselen van het karate. Het was in deze periode dat hij zijn kracht ontwikkelde. Hij stond bekend als een intelligent kind. Hij bestudeerde op jonge leeftijd de Chinese en Japanse klassieke literaire werken.

Gichin Funakoshi werd in het jaar 1917 uitgenodigd door het Japans ministerie van onderwijs om naar Kyoto te komen voor een demonstratie van T’ang. Dit was een groot succes. Hierna demonstreerde Funakoshi in 1921 zijn stijl voor de kroonprins van Japan op het kasteel in Shuri op Okinawa. Dit maakte zo’n indruk dat hij gevraagd werd om te verschijnen op de eerste nationale tentoonstelling voor atletiek in Tokio. Gichin Funakoshi werd door Jigoro Kano gevraagd om op het vasteland van Japan te blijven. In 1924 begon hij met onderwijzen van karate op scholen en richtte hij de eerste universitaire karate club op aan de Keio Universiteit. In 1930 begon het karate zich echt te verspreiden en werd de eerste speciale karateschool gebouwd die Shotokan werd genoemd. Yoshita Funakoshi zijn zoon was degene die de stijl door ontwikkelde tot de vorm die wij tegenwoordig kennen.

Uitleg van de naam
Shotokan betekent “De hal van Shoto”. Het woord Shoto staat voor wuivende dennenbomen. Het woord voor hal in het Japans is “Kan”.Het is een zelfbedachte naam van Gichin Funakoshi. De twee woorden werden samengevoegd om het woord Shotokan te vormen.

De herkomst van de Heian's
Anko Itosu (1832 – 1916) had van een Chinees die op Okinawa leefde de kata Chiang nan geleerd. Hij besloot om deze kata te vereenvoudigen tot vijf basis kata’s. Hij noemde deze kata’s Pinan’s. Dit werden uiteindelijk de Heian kata’s van Gichin Funakoshi. De Pinan kata’s vindt men in de Kyonchikin Kai. Gichin Funakoshi was een leerling van Anko Itosu en was op het Japanse vaste land de meest bekende leerling van Itosu.  
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl