Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Handige links
 - Karate startkabel
 - Karate startpagina
 - Karate startvinder
 

Standen karate

Hieronder worden een aantal standen van de Shotokan behandeld. Binnen het karate en eigenlijk voor elke krijgskunst geldt dat de standen ontzettend belangrijk zijn. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de basis voor elke karateka. Zonder een goede stand kan men niet stoten, maar ook niet trappen. Standen zijn een belangrijk fundament.

Zenkutsu dachi (voorwaartse stand)
De zenkutsn dachi komt het meest voor en wordt de karate leerling als eerste geleerd. De verhouding van het gewicht is 60 % voor en 40 % achter. Het is belangrijk dat de benen niet te ver, of te wijd uit elkaar staan. Verder is het belangrijk dat het achterste been gestrekt is. Zorg ook dat je niet te hoog op de benen staat. Het is een redelijke diepe stand. Bij het voortbewegen blijf je op 1 hoogte en het is belangrijk dat je goed de benen aansluit ter bescherming van het kruis. De benen moeten op heup wijd te blijven staan.

Kokutsu dachi (achterwaartse stand)
De kokutsn dachi is ťťn van de moeilijkste bewegingen om uit te voeren De verhouding van het gewicht is 70% achter en 30% voor. De knie van het voorste been moet iets gebogen zijn. De hakken moeten op 1 lijn staan. Hier is het ook belangrijk dat men op 1 hoogte blijft bij het voortbewegen. Het is een moeilijke stand om aan te leren. Het is ook niet de bedoeling dat men met de voeten stampt bij het voortbewegen.

Kiba dachi (zijwaartse stand)
De kiba dachž wordt ook wel de ruiterstand genoemd. De houding vergt veel van knieŽn en gewrichten. De hakken staan op 1 lijn met de knieŽn naar buiten gedrukt. Dit is heel zwaar voor een beginnende karateka. De verhouding van het gewicht is 50% links en 50% rechts. Het is voor het trainen van de been- spieren een heel goede stand om te gebruiken. Zorg dat je goed warm bent als je aan de kiba dachi begint. Hier is het ook van belang dat je tijdens het voortbewegen niet omhoog komt.

 
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl