Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Handige links
 - Karate startkabel
 - Karate startpagina
 - Karate startvinder
 

Stoottechnieken karate

Als de standen er zijn dan gaan we over tot de stoten. Ook hierin hebben we aantal variaties. Hier zullen we het vooral over de meest algemene stoten hebben. Het is wel van belang om bij de stoten de schouders omlaag te houden. Het valt mij op dat karateka’s die Shotokan beoefenen de schouders optrekken. Hierdoor ontstaat een verkrampte houding.

Choku tsuki (rechtstreekse vuiststoot)
De choku tsuki is de klassieke karatestoot. De vuist vertrekt omgekeerd vanuit de heup, maar draait bij het contact. Timing is van belang. Begin rustig, maar met gevoel. Niet alleen de stotende arm is van belang, ook de terugkerende arm is belangrijk. Wie karate beoefent mag een beweging nooit nonchalant uitvoeren. Ook als je het langzaam aan uitvoert moet je dit met de juiste mentale instelling en aandacht voor detail uitvoeren.

Oì tsuki (vorderende stoot)
De Oò tsuki is een vuiststoot waar leerlingen als eerste mee te maken krijgen. De stoot is een combinatie stoot van een draaiende basisstoot en de voorwaartse stand. Het is een rechtstreekse en energieke karatetechniek.

Gyakutsuki (tegengestelde vuiststoot)
De Gyaku tsuki is één van de populairste karatetechnieken. Het is een stoot die men ge makkelijk kan inzetten bij een tegenaanval. Het gebruik van het lichaam is hier heel belangrijk. Het is ook een krachtig wapen.

Kizami tsuki (korte vuiststoot)
De kizami tsukì wordt uitgevoerd met de voorste hand. Dus de hand aan dezelfde kant van het voorste been in voorwaartse stand. Het is gebruikelijk om deze stoot richting het gezicht te geven. Het kan als een stoptechniek worden beschouwd. let goed op dat je de ellebogen naar binnen houdt. Doe je dit niet dan kan dit schade berokkenen aan de elleboog gewrichten.

 
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl