Karateweb
 - Home
   - Kata
   - Kime
   - Stoottechnieken
   - Traptechnieken deel 1
   - Traptechnieken deel 2
   - Trefvlakken
 - Shotokan
   - Standen
 - Goju Ryu
   - Chojun Miyagi
 - Kyokushinkai
 - Wado Ryu


 Handige links
 - Karate startkabel
 - Karate startpagina
 - Karate startvinder
 

Traptechnieken karate

Voor heel veel mensen die karate gaan beoefenen zijn de traptechnieken van heel groot belang. Er zijn Karateka’s die het trappen tot het hoogste doel stellen. Dat is een grove fout. De traptechnieken behoren tot het arsenaal van de karateka, maar het is niet het allerbelangrijkste. Het is niet zo dat een karateka begint met trappen, dus over een vorm van basis hoeven we hier niet te spreken. Het trappen wordt pas echt van belang als de basishouding er goed in zit.

Mae geri (voorwaartse trap)
De mae geri is de meest directe en effectiefste trap binnen het karate. Het is ook de trap die men het makkelijkst kan aan leren. De mae geri kan men overal op het lichaam richten. Van belang bij deze trap is wel dat men de tenen goed optrekt. Het raakvlak is met de bal van de voet. Gevorderde karateka’s leren ook de trap uit te voeren maar dan met de grote teen. Deze richt men dan op zachte gedeelten zoals de keel.

Mawashi geri (cirkelende trap)
De mawashì geri is een van de spectaculairste karatetechnieken. Het been wordt met een boog naar het doel gebracht. Het is met deze techniek mogelijk om het hoofd of het lichaam aan te vallen. Raakvlakken van de voet zijn de wreef en de bal van de voet. De trap met de wreef wordt het meest gebruikt. Vooral in wedstrijden is de trap met de wreef van de voet het meest voorkomend. Met de bal van de voet is effectiever.

Yoko geri (zijwaartse trap)
De yoko geri benut de volledige trapkracht van het been. De yoko geri richt men meestal uit naar chudan hoogte. Het raakvlak is met de meskant van de voet (sukuto). Het is een moeilijk techniek om aan te leren.

Ushiro geri (achterwaartse trap)
De Ushiro geri is een van de moeilijkste technieken. Het is de bedoeling dat je op één been in evenwicht blijft, terwijl je rond draait. Timing is bij deze trap ontzettend belangrijk. als de Ushiro geri goed wordt uitgevoerd, dan is het een krachtige techniek. Je gebruikt de stuwkracht van de draaiende beweging.

 
 
 
 


© 2010 Karateweb.nl